Pálinkafőzési alapanyagok

Erjesztett szőlőtörköly

A pálinkafőzést tekintve a törköly értékét szesztartalma határozza meg. A szesztartalom a törköly cukortartalmának függvénye. Szesz csak alkoholtartalmú nyersanyagból párolható. Az édes törkölyben lévő cukrot tehát előbb szesszé kell átalakítani, vagyis a törkölyt erjeszteni kell.

A törköly erjesztését azok az élesztőgombák végzik, amelyek a szőlőfürttel kerültek a mustba, illetve az édes törkölybe. Nekünk csupán az előkészítés munkája marad. Ennek a munkának a szakszerűségétől, valamint a helyes tárolástól függ a 100 kg-onkénti szesznyeredék nagysága.

Sajtolás után a törkölyt – mielőtt bemelegednék, s így veszendőbe menne a cukortartalma – gondosan kitisztított kádba vagy félfenekű hordóban (műanyag edénybe) rakjuk. Az erjesztés végezhető föld- vagy cementvederben is, de a törkölyt minden esetben gondosan be kell taposni a tárolóedénybe. A tartályt annyira kell megtölteni, hogy 10-15 cm hely maradjon a törköly felszínének letapasztásához. A letapasztás előtt a felületére szőlőleveleket tegyünk, majd pelyvás-agyagos sárral tapasszuk le, ily módon elzárva a levegőtől. A tapasztásra 3-5 cm vastagon száraz homokot szórunk, hogy a száradás következtében előálló repedések ezzel eltömődhessenek. Gondoskodunk arról is, hogy az edény be ne ázhasson, mert a beszivárgó víz a törkölyt megrohasztja.

Megfelelő méretű műanyag fóliával a sározás elkerülhető. Ez esetben a tartályt teljesen, sőt púpozottan teletömjük tömörített törköllyel, s mint egy befőttesüveget, fóliával lekötözzük. Ezzel az alkohol elillanásának és a külső nedvesség behatolásának gyakorlatilag gátat vethetünk.

A kierjedt törköly hosszabb ideig való eltartása, valamint szállítása szempontjából előnyösebbek a következő módszerek.

  • A törkölyt kifenekelt – bor tárolására már alkalmatlan – fahordóba helyezzük el. A hordóban a betömörítést úgy fejezzük be, hogy a befenekelés után a hordó teljesen tele legyen, ezáltal a sározás munkája szintén elmarad. A befenekelés után tanácsos a hordó csínját gipsszel kiönteni. Jól használhatók pl. a 60 literes műanyag hordók, melyeknek légmentesen záró fedelük van. Az így erjesztett törköly vasúton is könnyen szállítható, és igen hosszú ideig (1-2 év) romlásmentesen eltartható.
  • A törkölyt műanyag zsákokba tömörítjük. A zsákok száját visszahajtással – kétszer kötjük le. Ily módon a szesztartalom jobban megőrizhető, mint a kádakban vagy vermekben való erjesztés és tárolás mellett.

A törköly erjedése, ha kedvező feltételei vannak, gyors lefolyású. Rendszerint 15-30 nap alatt kierjed, ezután kifőzhető. Az erjedés ideje alatt, sőt később is ajánlatos az erjesztőtartályokat szemmel tartani, nem süppedtek-e, repedtek-e, mert a réseken a szesz könnyen elillan.

A szakszerűen tárolt törköly színe üde marad, a beázott megbarnul. 100 kg törkölyből rendes körülmények között 7-9 liter 50 fokos pálinka készíthető.