Desztillálás elmélete

A hőfokról:

Forrásban lévő cefre hőfoka nem a bevitt hőmennyiségtől függ, hanem a cefre forráspontjától, ami az alkoholtartalomtól függ. Tehát ahogy fogy a szesz a cefrében, úgy emelkedik a pára hőfoka. A fűtési energia emelésével a forrás lesz intenzívebb, de ezzel gyorsabb lesz a hőfokemelkedés, mivel gyorsabban fogy a szesz.

A fűtést úgy kell szabályozni, hogy egyenletesen csurogjon a pálesz és hideg legyen, tehát a hűtési kapacitás függvénye a fűtés.

A hőmérő nagy segítség, ha szépen folyik és alacsony(a cefre hőfoka) (95C°-alatt ) a hőfok minden rendben, de ha 98 C°- fölött indul abból nem lesz pálinka, abba lehet hagyni a fűtést.

 

Alkoholtartalmú elegyek desztillálása:

A hagyományos egy lépcsős desztilláló berendezésekben nem lehet a forráspont szerint szétválasztani a komponenseket, mert oldódnak egymásban és a közös forráspontjukon desztillálnak. A kozmaolajok (illó olajok) forráspontja 130 C° körül van még is az alacsony forráspontú előpárlatokkal desztillálnak. Ezért lehet az opálosodás ellen több előpárlat elvételével védekezni.

Tehát teljesen felesleges nézegetni a különböző forráspont értékeket tartalmazó táblázatokat. Ezek a tiszta anyag rorráspontját mutatják, azt hogy elegyítve milyen összetételben desztillálnak azt egész más határozza meg (un. szivargörbe).