Új hordó kezelése

Új hordót csak megfelelő előkészítés után szabad használatba venni, mert a dongák pórusaiban sok olyan anyag van, amelyek kioldódva a bornak ill. pálinkának kellemetlen faízt adnak. Az előkészítés a következő munkafolyamatokból áll.

Áztatás: A hordót hideg vizel megtöltjük és 2 – 3 napig benn tartjuk, majd kiöntjük. Ajánlatos ezt kétszer-háromszor megismételni.

Forrázás: A hordóba – űrtartalma szerint literenként 1 dl vagy több forró vizet öntünk és erősen bedugjuk. 10-15 percig hengergetjük, himbáljuk. Közben hol az egyik, hol a másik fenekére állítjuk, hogy a forró víz mindenütt behatoljon a dongák pórusaiba. Ezután a dugót óvatosan egy pillanatra kiütjük és a gőzt kiengedjük, majd ismét hirtelen bedugaszoljuk. Ekkor meghengergetjük, majd a fenekére állítjuk és megvárjuk amíg a víz hűlni kezd benne, akkor kiöntjük. A forrázást egyszer- kétszer megismételjük.

Forró-szódás kezelés: A kiforrázott, még langyos hordóba 3 %-os forró szódás (trisó stb.) oldatot öntünk és ugyanúgy forrázzuk vele a hordót, mint azt az előbbi módon.

Újra forrázás: A szódás részek eltávolítása végett a hordókat tiszta forró vízzel ismételten kiforrázzuk az előbbi módon.

Újra áztatás: A kiforrázott hordót 2-3 naponként váltott hideg vízzel újra kiáztatjuk.