Félelmeink

Élesztő:

Még mindig sokan idegenkednek az élesztők használatától. Tudomásul kell venni hogy alkoholos erjedés  nem létezik élesztő nélkül. Megválaszthatjuk hogy vadélesztőkre bízzuk  vagy mi teszünk bele nekünk megfelelő élesztőt. A minőség szinte mind egy, lehet sütőélesztő, borászati élesztő, vagy fajtaspecifikus gyümölcs élesztő. Amíg nem tudjuk a cefrénket sterilizálni csak az élesztők erőviszonya határozza meg melyik fog erjeszteni.

Metilalkohol:

A gyümölcsök erjedése, desztillálása közben minimális mennyiségű metilalkohol keletkezik. Ettől megszabadulni desztillálással nem lehet. (Sok ellentétes híreszteléssel ellentétben) Az a megoldás hogy cefrézéssel, főzéssel minimálisra  korlátozzuk a metilalkohol keletkezését. Mérgezést csak ipari alkoholok pancsolásával tudtak produkálni.

Cián:

Nagyon erős méreg. Ennél nagyobb méreg a ciánnal való riogatás. A gyümölcsök magbelében lévő amigdalin nevű vegyületből erjedés hatására cián keletkezhet. Ha a magot nem tőrjük össze pépesre, ami nagyon nehezen kivitelezhető nem tud jelentős mennyiségű cián keletkezni. A forráspontja 60°C körül van és a metilalkohollal ellentétben desztillálással ha lenne a cefrében meg tudunk tőle szabadulni. Szerencsére pálinka fogyasztásától még senki nem kapott sem metil sem cián mérgezést.

Savazás:

A leerjedt cefre könnyen romlik. Megvédhető ha erjedés után azonnal főzzük. Amennyiben nem lehetséges, savazással meghosszabbíthatjuk a tárolás idejét. Savazásra kénsavat, foszforsavat javasol a pálinkás szakma. Ezek a szerek biztonsággal alkalmazhatók mert főzés közben maradéktalanul a cefrében maradnak. Nem mennek át a pálinkába. Pontos alkalmazásukról a oldalon van használható információ.

Snapszmester